Close

Login

gordijnen

Geschiedenis

Leden-van-het-eerste-uur.jpg

Toneelvereniging Aventatie is ontstaan op 8 januari 1980 op een culturele bijeenkomst in het gemeentehuis van Helden. Een van de grondleggers van de vereniging is toenmalig Burgemeester Jan van ’t Hooft. De naam Aventatie is ontsproten uit de gedachten van één van de leden van het eerste uur. Aventatie is een zéér oud Heldens woord voor: ‘zich amuseren’ of ‘genoegen ergens aan beleven’.

Dit is hoe Guusje Reijnen, lid vanaf het eerste uur, de oprichting van Aventatie beleefde:

“Ik weet het nog als de dag van gisteren. Er stond een artikeltje in het Bledje, en op 8 januari 1980 kwamen met 43 mensen opdagen in het (Oude Gemeentehuis), waar de heer van 't Hooft , toentertijd de Burgemeester, vond, dat er een theatergroep moest komen in Panningen en omstreken. Het was 20.00 uur en hij startte met een verhaaltje, hoe leuk 't toch zou zijn om een toneelvereniging in Panningen te hebben. Dat moest ik toen zeker innerlijk beamen, want ik was een hele tijd bij Onderling Kunstgenot in Blerick geweest. Om 20.30 uur die avond hadden we alles rond. Het ging supersnel. Wie was er voor, om een toneelvereniging te beginnen? Ja, iedereen dus, anders waren we wel niet gekomen. Toen moest er een plaats gevonden worden om te oefenen. Dat werd de oude school (nu tussen de Paters en de Laatbergweg ongeveer,) daar waar vroeger de zaal was van Jan Hendriks, daar tussenin dus. Daarna riep de burgervader, dat er dan ook nog een regisseur moest komen. En toen riep Cilly keihard dat we die al hadden. Dat was dus Wiel Peters.


En zo kwamen we bijeen om een naam te zoeken.
Ik had een naam gevonden H.O.P. Helden op Planken, en ik weet nog dat het een jongen van Kempen was, (die woont nu in Zoetermeer) die de naam Toverhel had uitgevonden, vond ik ook wel leuk.
Toen zei Phia dat het Aventatie moest worden, want dat dat een heel oud Heldens woord was voor Amusement. Maar Wiel vond Phia's woord het mooiste en zo werd het Aventatie. Toen ging het schooltje plat en mochten we (nadat ik heel goed m'n best gedaan had) in de Wissel repeteren. Maar we hadden er eentje bij, als de klok 22.00 uur sloeg, dan was hij pleite.
Ergens had hij wel gelijk, want net zoals ik, was hij steeds maar bezig te vragen, of we misschien exact 20.00 uur konden starten.
Dat kunnen we nu dus WEL, ik heb dat 32 jaren gevraagd, maar helaas....


Ik ben altijd secretaresse geweest en heb me het vuur uit de sloffen gewerkt voor Aventatie, net als Cilly. Maar met heel veel liefde. Alles moest wijken voor Aventatie, want vergeet niet, ik had 3 kleine kinderen, en ik heb ook heel veel aan Alwie te danken,die stond en staat altijd achter me.
Nadat we enkele jaren in de Wissel hadden geoefend, kwam Hans (Zelen) met het idee, een eigen rep.ruimte te bouwen, en ik denk, (Cilly weet dat precies aan de hand van de rekeningen) dat we er wel ong. 25 jaar zullen zitten nu.
Maar toen we zijn gestart, hadden we 43 personen, waarvan er na 3 maanden nog geen 20 meer over waren, dus, toen ze in de gaten kregen, dat ze niet elk jaar een rol zouden kunnnen krijgen, en er veel voor moesten doen, haakten velen al af.
We hebben dus ook door de jaren heen heel veel mensen zien komen en gaan, heel veel.
Ik heb altijd met veel plezier gespeeld!

Panningen, januari 2013
door Guusje Reijnen